Απερίγραπτο παραμένει το αδιέξοδο που συνεχίζουν να βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού που απασχολούνταν εποχικά, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με την κυβέρνηση να τους γυρνά επιδεικτικά την πλάτη και να αδιαφορεί συνειδητά για τη μοίρα τους.
Πρόκειται για εργαζόμενους σε τουριστικά γραφεία και εταιρείες ή σε ευρύτερες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες εξαρτούν τον κύκλο εργασιών τους αποκλειστικά από τη λειτουργία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων (όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι εταιρείες παροχής προσωπικού και υπηρεσιών SPA, οι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία, τα ταχύπλοα).
Για το σύνολο των εργαζομένων σε τουριστικά γραφεία και δραστηριότητες που είναι σήμερα εκτός αγοράς εργασίας, δεν προβλέπεται καμία απολύτως δυνατότητα για την άντληση του βοηθήματος. Οι εταιρείες στις οποίες εργάζονταν αρνούνται να τους θέσουν σε αναστολή εργασίας και, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, σφυρίζουν αδιάφορα.
Να σημειωθεί δε πως την Παρασκευή 31 Ιουλίου λήγει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι εποχικά εργαζόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για να λάβουν το βοήθημα των 534 ευρώ, είτε γιατί δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί, είτε γιατί επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου και κατά συνέπεια δικαιούνται για κάποιο διάστημα ειδική αποζημίωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδιαφορίας είναι η στάση της TUI. H εταιρεία αρνείται επί μήνες να διευκρινίσει τι ακριβώς θα πράξει με το εν αναμονή εποχικό προσωπικό της στην Κέρκυρα. Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Επισιτισμού και Τουρισμού Κέρκυρας διαπίστωσε με έκπληξη ότι η εταιρεία δεν έχει καν υποβάλει σχετικό αίτημα για αναστολές συμβάσεων στο υπουργείο Εργασίας και στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και αποφάσισε να μιλήσει με τα κεντρικά γραφεία και το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού στην TUI Global αλλά και να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποιήσεις.
Στις 22 Ιουλίου το συνδικάτο μετά από κοινή συνεδρίαση με τα επιχειρησιακά σωματεία αποφασίζει να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των μελών αλλά και κινητοποιήσεις στα λίγα ξενοδοχεία που οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Το συνδικάτο πιέζει να δοθεί παράταση στις ημερομηνίες ώστε να μη λήξει κι αυτός ο Ιούλιος με εποχικά εργαζόμενους που είναι μετέωροι ανάμεσα σε καθεστώς ανεργίας χωρίς επίδομα και σε μια ιδιότυπη κατάσταση εργασίας χωρίς αντικείμενο και μισθό.
Στον αέρα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό
Ο τουρισμός απώλεσε το 90% του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας. Αλλά οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν καλύπτουν το 100% των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρειά του. Γιατί δεν είναι εποχικά εργαζόμενος ένας άνθρωπος που εργάζεται σε ένα εστιατόριο της παραλίας μόνο το καλοκαίρι; Γιατί δεν είναι εποχικά εργαζόμενη η γραμματέας που προσλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι στον τομέα εξυπηρέτησης των ξενοδοχείων, μέσω εταιρειών ενοικίασης προσωπικού;
Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι στην Κέρκυρα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού του νομού, Σταμάτης Πελάης.
«Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα υπάρχουν 20.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Από αυτούς οι 6.000 καλούνται να επιβιώσουν μέχρι τον Μάιο του 2021 με 3.300 ευρώ, δηλαδή εννιά ευρώ τη μέρα. Αυτό είναι το εισόδημα που θα έχουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων που υπάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης, μαζί με το επίδομα ανεργίας. Μια δεύτερη κατηγορία καλείται να ζήσει μόλις με 1.200 ευρώ ώς τον επόμενο Μάιο, δηλαδή 3,3 ευρώ τη μέρα. Είναι αυτοί που παίρνουν ως στήριξη μόνο το τρίμηνο επίδομα ανεργίας τους θερινούς μήνες και τίποτε άλλο.
»Μια τρίτη μεγάλη κατηγορία, περίπου 6.000 με 7.000 εργαζόμενοι, επειδή επιδοτήθηκαν ως άνεργοι έστω και μία ημέρα πάνω από το όριο των 80 ημερών ή επειδή έκαναν έστω ένα δηλωμένο μεροκάματο από 15 Νοέμβρη ώς 15 Φλεβάρη, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Καλούνται να ζήσουν για ένα χρόνο με μηδενικό εισόδημα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, όμως η πλειονότητα είναι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό».
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εποχικά εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, ο κ. Πελάης επιβεβαίωσε στην «Εφ.Συν» ότι αντιμετωπίζουν προς το παρόν την άρνηση των εργοδοτών να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης, που θα τους εξασφάλιζε ένα ελάχιστο εισόδημα 534 ευρώ για δυο μήνες. «Αυτό περνάει αποκλειστικά από το χέρι του εργοδότη, αν τους θέλει ή όχι σε αναστολή. Δυστυχώς η ΤUI και οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις μικρών γραφείων, δεν χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα αναστολής. Αν το έκαναν, δεν θα επιβαρυνόταν καθόλου η επιχείρηση, μόνο το κράτος θα πλήρωνε ασφάλιση και επιδόματα»…
Ανάλογα είναι τα προβλήματα σε άλλες περιοχές της χώρας, στη Ρόδο, το Ηράκλειο, τη Σαντορίνη…
Πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών