Δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αν θα προχωρήσει στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων μετά την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Ειδικότερα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το αν περιλαμβάνονται και δημοσιονομικά μέτρα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός απάντησε… να «μη συγχέουμε δημοσιονομικά μέτρα με μεταρρυθμίσεις» γιατί «δεν είναι το ίδιο πράγμα».
Στη συνέχεια όμως ουσιαστικά προανήγγειλε νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ: «Εμείς έχουμε ένα δημοσιονομικό σχέδιο σε βάθος τριετίας. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω πιο αναλυτικά γι’ αυτό και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πώς αναδιαρθρώνουμε τις πρωτοβουλίες μας στο δημοσιονομικό σκέλος» σημείωσε.
Αναλυτικά ο διάλογος σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση:
Μιχαλόπουλος (MEGA): Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας. Θα χρειαστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι τα δημοσιονομικά μέτρα μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων; Και αν ναι, πότε προβλέπεται να εφαρμόζονται σε βάθος τριετίας όσο θα διαρκεί δηλαδή και το Ταμείο Ανάκαμψης;
Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, μη συγχέουμε δημοσιονομικά μέτρα με μεταρρυθμίσεις, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εμείς έχουμε ένα δημοσιονομικό σχέδιο σε βάθος τριετίας. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω πιο αναλυτικά γι’ αυτό και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πώς αναδιαρθρώνουμε τις πρωτοβουλίες μας στο δημοσιονομικό σκέλος.
«Μιλάμε για ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά από τις αρχές του ’21. Όπως σας είπα, έχουμε τρία χρόνια για να γίνουν οι κατανομές των πόρων και έξι χρόνια για να γίνουν οι εκταμιεύσεις. Είναι ένα σχέδιο πολύ πιο μεσομακροπρόθεσμο» τόνισε.
Ένα νέο μνημόνιο είναι ante portas
Ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι όπως ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης προβλέπουν ότι ένα νέο μνημόνιο είναι ante portas. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενός 5ου Mνημονίου στην Ελλάδα προσδιορίζοντας μάλιστα και το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που θα φτάσουν στο 10% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή και το 1ο Mνημόνιο του 2011.
«Ακόμα και αν με κάποιον μαγικό τρόπο στις Βρυξέλλες επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης, θα πρόκειται για ασπιρίνη σε καρκινοπαθή» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το έλλειμμα στην Ελλάδα θα φτάσει για το 2020 στο 15%. «Iσως ένα μέρος από αυτό το έλλειμμα αποσβεστεί από μια πιθανή ανάκαμψη το 2021, ωστόσο η δέσμευση της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα θα σημαίνει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 10% του ΑΕΠ το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα σκληρά μέτρα λιτότητας» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.