Η κυβέρνηση αν ήθελε θα μπορούσε άμεσα να καταβάλει τα αναδρομικά που «κέρδισαν» οι συνταξιούχοι μέσω της προσφυγής στο ΣτΕ. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, καθώς δηλαδή «δεν είναι σε ισχύ το σύμφωνο σταθερότητας», και παρότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου από τους δανειστές, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη εξόφληση των οφειλών προς τους συνταξιούχου. Το θέμα είναι καθαρά δημοσιονομικό και πολιτικό. Εναπόκειται δηλαδή στις αποφάσεις και στις διαχειριστικές επιλογές της κυβέρνησης.
Το θέμα ανάδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρμόδια τομεάρχη Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να τονίζει πως «τα αναδρομικά που οφείλονται στους συνταξιούχους λόγω των περικοπών που επέβαλε ο ίδιος ο κ. Βρούτσης το 2012, πρέπει να καταβληθούν άμεσα και ακέραια σε όλους τους συνταξιούχους. Σημειωτέον ότι φέτος υπάρχει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την πλήρη εξόφληση των οφειλών προς τους συνταξιούχους, ακριβώς διότι δεν είναι σε ισχύ το σύμφωνο σταθερότητας και άρα το κράτος μπορεί να κάνει δαπάνες τέτοιου ύψους, όπως αυτές των αναδρομικών, που δημοσιονομικά θα ήταν δύσκολο να γίνουν τις επόμενες χρονιές».
Ωστόσο, στον αντίποδα, είδαμε πλήθος δημοσιευμάτων των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, να συνηγορούν υπέρ της πρόθεσης της κυβέρνησης να περικόψει και να καταβάλει τα αναδρομικά, μέχρι και το 2026, σε πετσοκομμένες δόσεις.
Η κυβέρνηση επικαλείται, ψευδώς, τους θεσμούς και ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις προθέσεις της στην ΔΕΘ. Η επιστροφή των αναδρομικών 11 μηνών από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων, με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012, κατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δυσκολεύει τον υπάρχοντα σχεδιασμό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για τη συνολική δαπάνη που θα προκληθεί για τον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Οι δε θεσμοί φέρονται να τάσσονται με… μεγάλη δυσκολία, υπέρ της σταδιακής αποπληρωμής τους και σε βάθος χρόνου…