Κάθε χρόνο, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders), δημοσιεύουν μια λίστα και τον ανάλογο δείκτη που υποδηλώνει την ελευθερία του τύπου που υπάρχει ανά χώρα παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, κατατάσσονται 180 χώρες και περιοχές, ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι.
Στη λίστα για το 2020, εντοπίζεται και η Ελλάδα στην 65η θέση παγκοσμίως, μια θέση η οποία υπογραμμίζει την περιορισμένη ελευθερία του τύπου και της ενημέρωσης στη χώρα μας. Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ακόμη πιο θλιβερή, μιας και είναι 3η από το τέλος, ενώ ακολουθεί η Μάλτα στην 81η θέση, η Ουγγαρία στην 89η και η Βουλγαρία στην 111η. Την πρώτη θέση, ανάμεσα σε 180 χώρες, κατέχει η Νορβηγία, ενώ την τελευταία η Βόρεια Κορέα. Μετά τη Νορβηγία, ακολουθούν η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Τζαμάικα, η Κόστα Ρίκα, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία.
Για την Ελλάδα, η οργάνωση παραθέτει ένα σύντομο κείμενο:
Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια μεγάλη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Λίγο αργότερα, ένα νέο προεδρικό διάταγμα, έθεσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΕΡΤ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την άμεση εποπτεία του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απομένει να δούμε πώς αυτή η νέα οργάνωση θα επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Αλλού, οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση της εργασίας τους, με την επίθεση της αστυνομίας κατά ενός δημοσιογράφου που κάλυπτε διαδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Αθηνών, με τη σύλληψη και κράτηση ενός φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την εκκένωση μιας καταλήψεως συνελήφθη, ενώ τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Athens Voice βανδαλίστηκαν από αναρχική ομάδα.