Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το απόσπασμα από τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ με το, διαβόητο πλέον, γράφημα που δείχνει την Ελλάδα πρώτη στα τεστ κορονοϊού ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα Ellinika Hoaxes ανέλαβαν τη διερεύνηση του ισχυρισμού περί πρωτιάς της Ελλάδας και κατέληξαν τελικώς ότι πρόκειται για ψευδή είδηση, καθώς, όπως αναφέρεται και στη σελίδα “Ο ισχυρισμός βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα. Αρκετές χώρες, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και διεθνώς, βρίσκονται σε υψηλότερη θέση”. Σημειώνεται ότι το ψευδές και παραπλανητικό γράφημα, υιοθέτησε και το Υπουργείο Υγείας, δημοσιεύοντας το εν λόγω απόσπασμα της εκπομπής στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στις 11 Μαΐου.
Μάλιστα, μια μέρα πριν, στις 10 Μαΐου, ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με τα τεστ ότι «πρόσφατα, σε μία επιστημονική δημοσίευση που είδε το φως της δημοσιότητας, ένας δείκτης έφερνε την Ελλάδα πρώτη στις χώρες που έχει το μεγαλύτερο αριθμό διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την εν λόγω δημοσίευση.
Αξιοποιώντας την πηγή δεδομένων “Our World in Data”, και κάνοντας μια καταμέτρηση για όλες τις χώρες που διέθεταν δεδομένα για τις 6 Μαΐου (την ίδια ημέρα από την οποία προέρχεται το γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ), παρατηρείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση διεθνώς, όπως βρισκόταν και στις 9 Μαΐου που έκαναν την καταμέτρηση και τα Ellinika Hoaxes. Όπως αναφέρεται και στη σελίδα, το γράφημα που παρουσιάστηκε στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ, καθώς και σε κάποια άλλα ενημερωτικά sites, δεν μπορεί να υποστηρίξει τον ισχυρισμό περί πρώτης θέσης της Ελλάδας στη διενέργεια τεστ διεθνώς ή πανευρωπαϊκά, καθώς διαθέτει ένα επιλεκτικό δείγμα χωρών.
Με πληροφορίες από τα Ellinika Hoaxes.