«Ρίσκο» αποτελεί το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα, επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η καμπύλη θα κρατηθεί χαμηλά μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η εγρήγορσή μας θα πρέπει να είναι αυξημένη, ενώ δεν αποκλείουν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να έρθει πολύ πριν από το φθινόπωρο και ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Στις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στα υπόλοιπα αεροδρόμια την 1η Ιουλίου, χωρίς όμως τεστ σε κάθε ταξιδιώτη και χωρίς καραντίνα 14 ημερών στους θετικούς σε προκαθορισμένα κορονοϊο-ξενοδοχεία και αυτοπεριορισμό στο σπίτι για τους αρνητικούς, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Κι ας έχει επαναλάβει πολλάκις ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χαμηλή κυκλοφορία του ιού, «ο ιός θα έρθει απ’ έξω».
Ήδη το παρακολουθούμε να συμβαίνει: πριν από μία εβδομάδα εντοπίστηκαν 12 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών, ενώ 30 είχαμε προχθές. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι ακόμα ελέγχονται όλοι, άρα εντοπίζονται οι θετικοί και μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ αυτοπεριορίζονται οι αρνητικοί. Μετά το άνοιγμα του τουρισμού οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί είτε στο αεροδρόμιο είτε στους προορισμούς.
Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας εξετάζει τις συνέπειες των διαφόρων εναλλακτικών λύσεων, ωστόσο μέχρι τις αρχές της εβδομάδας δεν υπήρχε κατατεθειμένο κάποιο αίτημα της κυβέρνησης ούτε κάποια κυβερνητική πρόταση προς έγκριση στην επιτροπή. Και αυτό ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στους Δελφούς την Τρίτη προανήγγειλε την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου σήμερα.
«Το άνοιγμα του τουρισμού ενέχει ένα ρίσκο, όπως και το μη άνοιγμα ενέχει ρίσκο άλλου τύπου. Η στάθμιση της απαραίτητης ισορροπίας είναι θέμα της πολιτικής. Οι επιστήμονες θέτουν τους υγειονομικούς κινδύνους και η πολιτεία αποφασίζει», εξηγεί ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Βασικός στόχος μας είναι να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, επίσης μέλος της επιτροπής. Εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η επιδημικότητα θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό και πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα μας και εκεί θα ξαναδούμε την εγρήγορσή μας, δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα για επιδημίες στους τουριστικούς προορισμούς.
Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών.