Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η φωτογραφία του Αχιλλέα Νταβέλη, του γνωστού επιχειρηματία από τη Λάρισα που έχει ένα από τα εργοστάσια που θα αναλάβουν τη μαζική παραγωγή μασκών για την προστασία από τον κορωνοϊό και ο οποίος φέρεται να διατηρεί σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, όπως αναδείξαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, στο βάθος της οποίας φαίνεται μια αφίσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, στη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ. Μάλιστα, αυτή η φωτογραφία κάθε άλλο παρά κρυμμένη ήταν, μιας και είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus που εδρεύει στη Λάρισα και του οποίου ο κ. Νταβέλης είναι Πρόεδρος.
Η εν λόγω αφίσα, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ, μιας και στο παρελθόν είχε έρθει στο φως μια παρόμοια φωτογραφία του τότε φοιτητή και νυν Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να ήταν επικεφαλής της νεολαίας ΕΠΕΝ.
Για ποιον λόγο, όμως, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις οι δύο αυτές φωτογραφίες; Ποιος είναι ο συμβολισμός αυτής της αφίσας; Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη αφίσα είχε φιλοτεχνηθεί από τον Franz Würbel και παρά το γεγονός ότι η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων είχε αποφασιστεί πριν από την άνοδο των ναζί στην εξουσία, συμπυκνώνει το πνεύμα της ναζιστικής προπαγάνδας που θέλησε να εμφυσήσει στη διοργάνωση ο Χίτλερ. Η αφίσα σχεδιάστηκε κατά παραγγελία του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. Η επιτροπή διοργάνωσης κατέληξε στο σχέδιο του Würbel, το οποίο περιελάμβανε το Quadriga (τέθριππον) από την πύλη του Βραδεμβούργου και έναν δαφνοστεφανομένο αθλητή, ο οποίος φαίνεται να πραγματοποιεί τον χαιρετισμό των ολυμπιακών αγώνων, αφήνοντας όμως υπόνοιες ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για τον ναζιστικό χαιρετισμό.
Γνωρίζοντας την ιστορία και τους συμβολισμούς της συγκεκριμένης αφίσας, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους θα επέλεγε κανείς να τη χρησιμοποιήσει για τη διακόσμηση του γραφείου του και πόσο μάλλον πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων, οι οποίοι διατηρούν ή τουλάχιστον φέρονται να διατηρούν σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.