Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε χθες ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν τμηματικά στη χώρα μας 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με την Κομισιόν να τον εκθέτει, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να δοθεί ακριβή ημερομηνία για τη διάθεση των εμβολίων.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα των εμβολίων από τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, απαντώντας ότι: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», προσθέτοντας ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να έχει στη διάθεσή της το συντομότερο δυνατόν τα εμβόλια, έχοντας όμως εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
Η Βίβιαν Λουνέλα σημείωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, ούτως ώστε να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη – μέλη, όταν θα είναι διαθέσιμα. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αποκάλυψε ότι υπάρχει μία πρώτη συμφωνία για την παραλαβή 300 εκατομμυρίων δόσεων, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.
«Αυτό, όμως, τόνισε η κ. Λουνέλα, είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενες.
«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Με πληροφορίες από το Documento.