Σταθερά τριψήφιος παραμένει ο αριθμός κρουσμάτων, καθώς ο ΕΟΔΥ για χθες ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Τα 39 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, έντρομη και σε αδυναμία να ελέγξει την πανδημία, επιμένει στο αφήγημα ότι οι ευθύνες δεν πέφτουν στην κυβέρνηση αλλά στους πολίτες και ιδίως στην «ανέμελη» νεολαία και στο άνοιγμα του τουρισμού.
Αυτά δήλωσε χθες κατηγορηματικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και διατύπωσε την εκτίμηση πως «η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα οφείλεται στην εγχώρια κινητικότητα και στην μη τήρηση των μέτρων προστασίας από μερίδα πολιτών». Μάλιστα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι από την 1η Ιουλίου έχουν βρεθεί 615 θετικά κρούσματα σε 319.379 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε ακόμα πως από επιδημιολογική σκοπιά «η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα από άλλες χώρες». Τόνισε όμως ότι παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες και ζήτησε από τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να διατηρηθούν οι καλές επιδόσεις του προηγούμενου διαστήματος. Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι είναι αστήρικτη και παντελώς αβάσιμη η φημολογία και οι δημόσιες συζητήσεις για εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα.
Ανάλογα και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, έριξε την ευθύνη στους πολίτες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευλαβική τήρηση των μέτρων.
Η εικόνα στη χώρα…
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 25 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Εχουμε 232 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 82 (35.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα 220 εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων