Στους θεράποντες γιατρούς και όχι στις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τους θανάτους ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι έχουν σημειωθεί εκτός ΜΕΘ.
Παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα το 80% των θανάτων που έχει καταγραφεί από κορωνοϊό, ήταν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ σε κοινές κλίνες. Το παραδέχθηκε καθώς δεν απάντησε στη συγκεκριμένη ερώτηση που του έγινε ότι το ποσοστό δεν είναι σωστό. Αντίθετα είπε ότι τα δεδομένα είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και τα εξετάζουν. Και επιτέθηκε γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα στους γιατρούς λέγοντας ότι εκείνοι έχουν την ευθύνη για το ποιος θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και ποιος όχι.
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεν συσχέτισε καθόλου το τεράστιο ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία παρά μόνο με τις επιλογές των γιατρών. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την αρχή της πανδημίας δεν υπήρξε πολίτης που να χρειάστηκε ΜΕΘ και να έμεινε εκτός μονάδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναγνωρίζει πως το σύστημα Υγείας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Δηλώνει πως υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ και αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν σε αυτές ασθενείς ανήκει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος δίνει ηρωική μάχη, με ανεπαρκή μέσα.Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να αξιολογήσει το πώς 80% και πλέον των ασθενών με CoViD-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή – προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου – και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις…
Μάλλον δεν χρειάζεται άλλωστε για τον κ. Κοντοζαμάνη, αφού, όπως έχει δηλώσει και στη Βουλή, η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει εξαιρετικά στη διαχείριση της πανδημίας…
Με πληροφορίες από iatronet.gr, avgi.gr.