Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με τη μέθοδο που αξιοποιείται για τον υπολογισμό των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί όλοι οι θάνατοι που αποδίδονται σε κορωνοϊό, δηλαδή από τις επιπλοκές που προκαλεί, όμως εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και άλλες όπου η κύρια αιτία του θανάτου ενός ατόμου που προσβλήθηκε από κορωνοϊό ήταν άλλη, αλλά τελικά συμπεριλήφθηκε στα θύματα της επιδημίας.
Αυτή την… πρωτότυπη μέθοδο υπολογισμού του πραγματικού αριθμού των θυμάτων της πανδημίας, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, σε συνέντευξή του στον FOCUS FM 103.6. «Ο κ.Τσιόδρας, όπως κάθε επιστήμονας, θα έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική επιστημονική μέθοδο και να μην ακολουθεί μία επινόηση. Δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Γιατί υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, που πέθαναν και χαρακτηρίστηκαν από COVID. Ουσιαστικά μας δίνει μία ψευδή εικόνα της θνητότητας, κάτι, που πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν από την αρχή για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα», είπε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσιόδρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τις άλλες προεκτάσεις αυτή της μεθόδου στην αντίληψή μας για την επικινδυνότητα του ιού, που κατ’ επέκταση επηρέασε την καθημερινότητα, την ελευθερία αλλά και την ψυχολογία των πολιτών που βίωσαν τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει και τους θανάτους από την κοινή εποχική γρίπη και θα δείτε, ότι είναι πάνω από 100 επίσης, δλδ σε τάξη μεγέθους, δεν διαφέρει το ένα από το άλλο. Άρα πώς δικαιολογεί κάποιος αυτά τα σκληρά μέτρα με την αναγκαία οικονομική επίπτωση;», σημείωσε ο κ.Κούβελας και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι κατά των σκληρών μέτρων, αλλά όπως είπε, «όπου χρειάζεται, θα έπαιρνα σκληρά μέτρα, αλλά όχι για τόσο μεγάλο διάστημα».
Με πληροφορίες από το Έθνος.