• Επικοινωνία
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Δες όλα τα αποτελέσματα
Newsletter
Ο Πολύγραφος - Ανιχνευτής Αλήθειας
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΧΙΟΥΜΟΡ
  • ΒΙΝΤΕΟ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΧΙΟΥΜΟΡ
  • ΒΙΝΤΕΟ
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Δες όλα τα αποτελέσματα
Ο Πολύγραφος - Ανιχνευτής Αλήθειας
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Δες όλα τα αποτελέσματα

Ευρώπη και Ελλάδα, η δημοκρατία σε κρίση

Χρήστος Ρόκος από Χρήστος Ρόκος
21/10/2022 14:14
in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
0
Share on FacebookShare on Twitter

Μιλώντας για τη δημοκρατία, είναι σαφές ότι ένα άρθρο κοινής γνώμης είναι πολύ δύσκολο να συνοψίσει σε λίγες μόνον γραμμές τα σύγχρονα ζητήματα που ανακύπτουν, για αυτό και ο σκοπός του εδράζεται στην περιγραφή ενός ευρύτερου πλαισίου. Η πανδημική και οικονομική/ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, καθώς και το ψυχροπολεμικό κλίμα έχουν οδηγήσει σε μια άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η οποία κλιμακώθηκε περαιτέρω με την εκλογική νίκη της Τζώρτζια Μελόνι στην Ιταλία. Η Γαλλία είδε τη Μαρί Λεπέν να αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της, ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ουγγαρία, ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το «φάντασμα» της ακροδεξιάς χτυπάει από-φασιστικά την πόρτα. Η ακροδεξιά, φορώντας επιδέξια τον δημοκρατικό μανδύα, επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία σε μια εποχή αύξησης του ριζοσπαστισμού, προβάλλοντας τον εαυτό της ως αντισυστημική λύση, παρά το χρόνιο ιστορικό εξυπηρέτησης των «ελίτ» που την χαρακτηρίζει. Η νομιμοποίηση, ή αν θέλετε καλύτερα, η παρουσίαση της ακροδεξιάς ως κάτι το φυσιολογικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί τον «δούρειο ίππο» του ευρωσκεπτικισμού που ίσως καταστρέψει τα υπάρχοντα σαθρά θεμέλια του ενωτικού οικοδομήματος, απειλώντας τη δημοκρατική ομαλότητα.

Στη χώρα μας τα ζητήματα δημοκρατίας έχουν λάβει διαφορετικό, εν μέρει, περιεχόμενο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Παρά τις νικηφόρες μάχες κατά του φασισμού κατά τα προηγούμενα χρόνια και την αδυναμία εκλογής νεοφασιστικών κομμάτων στις εκλογές του 2019, οι χλιαρές αντιδράσεις στους ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στις δικαστικές αίθουσες δημιουργούν ερωτήματα, όσον αφορά την αποδοχή ύπαρξης της ακροδεξιάς, ως κάτι το φυσιολογικό για τη δημοκρατία μας. Δυστυχώς, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα στοιχεία αυτά έλαβαν το «χρίσμα», υπουργοποιήθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις πρόταξαν τη σύμπλευση με μια «σοβαρότερης» μορφής ακροδεξιά, ως συντηρητικής συμμάχου. Η απειλή απέναντι στη δημοκρατία δεν αποκαλύπτεται μόνο από τα ανωτέρω. Η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη περί ελευθερίας του Τύπου και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Όμως και πάλι, μεθύστερα γεγονότα αποτελούν τον πυρήνα του προβληματισμού. Αλήθεια, είναι φυσιολογικό για τη δημοκρατία, μια κυβέρνηση, πέραν του ελέγχου σε συντριπτικό βαθμό των ΜΜΕ, να υποκλέπτει τους πολιτικούς της αντιπάλους; Προφανώς όχι. Είναι ηθικά και δημοκρατικά σωστό η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί ειδεχθείς υποθέσεις όπως αυτής του βιασμού ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού για να επιτεθεί με fakenews, δια στόματος κορυφαίων στελεχών της, στους αντιπάλους της, ανακαλώντας μετά από έντονες αντιδράσεις; Καταφανώς όχι. Επομένως, η εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση, όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοκρατικού ιδεώδους ανεξαρτήτως πολιτικών/κομματικών πεποιθήσεων, αλλά με στοχοθεσία την απευθείας στηλίτευση του αντιπάλου με τη συνδρομή διαφόρων μηχανισμών προπαγάνδας.

Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη αυτούς που την αμαυρώνουν στον βωμό διατήρησης της εξουσίας τους, ούτε αυτούς που με τη «μεταμφίεσή» τους επιθυμούν να επιστρέψουν τις κοινωνίες μας στον σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία. Η δημοκρατία έχει ανάγκη τους ανθρώπους που θα την υπερασπιστούν και θα την οδηγήσουν στον τελολογικό σκοπό της, δηλαδή στην επίτευξη της ανθρώπινης ευημερίας και στην ελευθερία του ανθρώπου ως προς τη δράση, τη σκέψη και τη συναναστροφή. Η αριστερά και ο προοδευτικός χώρος ήταν, είναι και θα είναι πάντα έτοιμοι να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό χωρίς φόβο και πάντα με «επίκεντρο» τον άνθρωπο.

*Ο Χρήστος Ρόκος είναι Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία και απόφοιτος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Tags: ΑκροδεξιάΑριστεράΒίκτορ ΌρμπανΔημοκρατίαΚοινωνίαΚρίση δημοκρατίαςΚυβέρνηση ΜητσοτάκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜαρί ΛεπένΝέα ΔημοκρατίαΟικονομική κρίσηΤζώρτζια ΜελόνιΦασισμός

Οι αναγνώστες μας, στηρίζονται στον Πολύγραφο για την ενημέρωσή τους. Εμείς στηριζόμαστε σε εσάς για να συνεχίσουμε! Δείτε πως μπορείτε να μας στηρίξετε!

Σχετικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα πούμε το νερό… νεράκι!

11/03/2023 10:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτοι με… διαφ(θ)ορά

28/02/2023 10:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΡΕΖΙΛΙ ο Μητσοτάκης: Είπε ότι το σχολείο κάνει… ουσιαστικό έργο και όλοι ξέσπασαν σε γέλια! [VIDEO]

21/02/2023 12:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χάκαραν το Luben;

17/02/2023 11:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν χειραγωγούνται οι Έλληνες απαντά η ΝΔ για τις αποκαλύψεις ότι Ισραηλινοί επηρεάζουν εκλογές διεθνώς… [VIDEO]

16/02/2023 15:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκης Βορίδης: ΠΟΤΕ δεν είπαμε… ότι θα διατηρήσουμε την 13η σύνταξη! [VIDEO]

16/02/2023 13:14
Δείτε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο

Αλέξης Τσίπρας για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης είναι... μια πολιτική στρουθοκάμηλος! [VIDEO]

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Videos

ΡΕΖΙΛΙ ο Μητσοτάκης: Είπε ότι το σχολείο κάνει… ουσιαστικό έργο και όλοι ξέσπασαν σε γέλια! [VIDEO]

21/02/2023 12:00
0

Δεν χειραγωγούνται οι Έλληνες απαντά η ΝΔ για τις αποκαλύψεις ότι Ισραηλινοί επηρεάζουν εκλογές διεθνώς… [VIDEO]

16/02/2023 15:54
0

Μάκης Βορίδης: ΠΟΤΕ δεν είπαμε… ότι θα διατηρήσουμε την 13η σύνταξη! [VIDEO]

16/02/2023 13:14
0

Απειλές Πορτοσάλτε: Αν παγώσουν οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας… θα σταματήσω να πληρώνω τη δόση μου! [VIDEO]

15/02/2023 11:56
0

Προεκλογική ομιλία Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα: Μειώσαμε τις συντάξεις και τους μισθούς! [VIDEO]

14/02/2023 10:43
0

Facebook Twitter Youtube Instagram TikTok

Εντοπίζουμε το ψέμα. Ανιχνεύουμε την αλήθεια. Παραθέτουμε τα δεδομένα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ    NEWSLETTER    EMAIL

Κατηγορίες

  • ΑΛΛΑ (6)
  • ΒΙΝΤΕΟ (1,131)
  • ΔΙΕΘΝΗ (214)
  • ΕΛΛΑΔΑ (1,999)
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (946)
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (506)
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1,937)
  • ΥΓΕΙΑ (483)
  • ΧΙΟΥΜΟΡ (105)

Ετικέτες

Lockdown Άδωνις Γεωργιάδης Άρης Πορτοσάλτε Ακρίβεια Αλέξης Τσίπρας Αστυνομία Αστυνομική βία Βασίλης Κικίλιας Βουλή Γιάννης Βρούτσης Γιατροί ΕΥΠ Ελλάδα Ελληνοτουρκικά Εμβόλιο Εργαζόμενοι Εργασία Θεσσαλονίκη Κοροναϊός Κορονοϊός Κορωνοϊός Κυβέρνηση Μητσοτάκη Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΕΘ ΜΜΕ Μάκης Βορίδης Μαθητές Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Νέα Δημοκρατία Νίκη Κεραμέως Νίκος Χαρδαλιάς Οικονομία Οικονομική κρίση Πανδημία Παρακολουθήσεις ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Πέτσας Τουρισμός Τουρκία Υποκλοπές Υπουργείο Υγείας νοσοκομεία σχολεία υγεία

© 2022 Ο Πολύγραφος - Ανιχνευτής Αλήθειας | Όροι Χρήσης | poligrafosnews@gmail.com.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Δες όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΧΙΟΥΜΟΡ
  • ΒΙΝΤΕΟ

© 2022 Ο Πολύγραφος - Ανιχνευτής Αλήθειας | Όροι Χρήσης | poligrafosnews@gmail.com.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Νέα Playlist