Την κρίσιμη παράμετρο της διακρατικής – αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για αγορά δύο φρεγατών FDI, που ακυρώθηκε εξαιτίας του υψηλού οικονομικού κόστους, ανέδειξε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης.
Μιλώντας για τη νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είχε μία ρήτρα αμυντικής συνδρομής, που έλεγε, πως τα «δύο μέρη από τη στιγμή που απειληθεί η εδαφική τους ακεραιότητα, θα προσφύγουν και σε στρατιωτικά μέσα για να υπερασπίσουν το ένα το άλλο».
Είναι σαφές δηλαδή πως η αγορά των δύο Γαλλικών φρεγατών ενίσχυσε σημαντικά την θέση της χώρα μας, ιδίως αυτή την περίοδο που η Τουρκική επιθετικότητα χτυπάει κόκκινο. «Μόλις χάλασε συμφωνία Άμυνας Ελλάδας – Γαλλίας όπου θα υπήρχε και στρατιωτική συνδρομή κινήθηκε η Τουρκία με 17 πλοία στο Αιγαίο και μάλιστα με τον γερμανό Χάικο Μάας στην Αθήνα» τόνισε ο καθηγητής Γιάννης Μάζης και σημείωσε πως «η Τουρκοισλαμική σύνθεση είναι ο,τι πιο φασιστικό και βάρβαρο μπορεί να ανακαλύψει μια εξουσία».
Σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Michel Cabirol της εφημερίδας «La Tribune» η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε στην διακρατική συμφωνία με την Γαλλία για αγορά δύο φρεγατών FDI εξαιτίας του υψηλού οικονομικού κόστους αλλά και της χρονικής καθυστέρησης μέχρι αυτές να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας είναι: «Φρεγάτες FDI: Μήπως η Γαλλία έχασε τη μάχη στην Ελλάδα;» ενώ γίνεται λόγος για «τεράστιο χαστούκι για τη γαλλική κυβέρνηση».
Η Γαλλία προσφέρει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες FDI/Belh@rra, εξοπλισμένες με πυραύλους cruise MdCN (Scalp Naval) για 2,5 δισ. ευρώ (το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία δισ., λόγω πρόσθετων εξαρτημάτων που θεωρούνται απαραίτητα για την αποτελεσματικότητά τους), με το ποσό να συμπεριλαμβάνει το κόστος ανάπτυξης για την φρεγάτα, τον πύραυλο MdCN και το κόστος ενσωμάτωσης συγκεκριμένων μη γαλλικών συστημάτων. Σύμφωνα πάντα με τον Γάλλο δημοσιογράφο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πολλαπλασίασε προ τριών εβδομάδων τα τεχνικά αιτήματα, για να εξηγήσει τελικά ότι χρειαζόταν χρόνο να σκεφτεί, προτού υπογράψει τη σύμβαση.
Πηγές : kontranews.gr – liberal.gr