Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, με φοιτητές, πρυτάνεις πανεπιστημίων, αλλά και αστυνομικούς να τάσσονται κατά του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως.
«Το πανεπιστήμιό μας διαφωνεί κάθετα με την ίδρυση αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ που θα φέρει χειροπέδες και γκλοπ» τονίζει ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκουν να περιορίσουν τις κοινωνικές δράσεις και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και να εκφοβίσουν το φοιτητικό κίνημα.
«Ως Σύγκλητος έχουμε πάρει απόφαση ότι το πανεπιστήμιό μας δεν έχει αντιμετωπίσει, μέχρι σήμερα, προβλήματα ανομίας και έντονης παραβατικότητας» επισημαίνει ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου διαφωνεί κάθετα με οποιοδήποτε σώμα το οποίο θα έχει αστυνομικές αρμοδιότητες, θα προχωρά σε ανακρίσεις ή συλλήψεις και θα φέρει χειροπέδες, γκλοπ και σπρέι. «Όποια περιορισμένα φαινόμενα υπάρχουν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το σημερινό νομικό πλαίσιο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενισχυθεί η φύλαξη των ιδρυμάτων, η οποία θα υπάγεται στο πανεπιστήμιο και θα λογοδοτεί στη Σύγκλητο και στον πρύτανη» τονίζει ο Ν. Κατσαράκης.
Κατά της εμπλοκής της Αστυνομίας στην λειτουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τάχθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), με τον Πρόεδρό της, Γρηγόρη Γερακαράκο, να αναφέρει στο Open ότι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ομοσπονδία εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο φαινόμενο υπαρκτών παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών σχολών και των εγκαταστάσεών τους.
Και οι φοιτητές, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους πραγματοποιώντας πορείες χθες σε όλη τη χώρα, τάσσονται κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που μαστίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι πολυάριθμα, όμως δεν σχετίζονται με την εγκληματικότητα, η οποία όπως τονίζουν είναι χαμηλή σύμφωνα και με στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά με την ελλιπή χρηματοδότηση, την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας και πόρων.