Με αφορμή τη λειτουργία της νέας υγειονομικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας, ο κ. Μηταράκης προέβη στις 20 Αυγούστου στην ακόλουθη δήλωση: “Βασική μας προτεραιότητα είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Η νέα υγειονομική μονάδα που ξεκινά να λειτουργεί στο ΚΥΤ της Μόριας, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, αφενός έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται”.
Υπενθυμίζεται ότι στα εγκαίνια της νέας δομής υγείας, έλαβαν χώρα και βίαια περιστατικά, όταν κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να αποτρέψουν τα εγκαίνια της δομής και επενέβησαν τα ΜΑΤ για να τους απωθήσουν χτυπώντας τους και πετώντας τους δακρυγόνα και αλλά χημικά.
Τελικά, όμως, και παρά τα πολυτάραχα εγκαίνια της δομής, όπως φαίνεται δεν λειτούργησε ποτέ! Όπως αναφέρει το Έθνος, ήταν προγραμματισμένο η δομή να ανοίξει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρά μάλιστα το γεγονός ότι αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό και το γεγονός ότι είχαν ήδη εκδηλωθεί τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μόρια είχαν αφεθεί εγκατελελειμμένοι στο έλεος της πανδημίας, καθώς δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κοντά στο ΚΥΤ, μιας και οι ιατρικές υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που υπήρχαν έξω από το ΚΥΤ, έκλεισαν λόγω των υπέρογκων προστίμων ύψους 60.000€ που τους είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο από τον Δήμο Μυτιλήνης.
Δυστυχώς, με αφορμή όπως φαίνεται τη γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές τους, κάποιοι αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ενώ άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά.
Η ένταση έφερε και επεισόδια, ενώ ξέσπασαν φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Γρήγορα η φωτιά πέρασε μέσα στο ΚΥΤ κάνοντας στάχτη τις εγκαταστάσεις και τα υπάρχοντα χιλιάδων ανθρώπων, φτάνοντας μέχρι και το κέντρο υγείας το οποίο υπέστη μικρές ζημιές. Άραγε, αν τελικά η κυβέρνηση είχε προνοήσει για τη διασφάλιση της υγείας αυτών των ανθρώπων και δεν έμενε μόνο στα εγκαίνια και τη φανφάρα, πώς θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση;
Με πληροφορίες από ethnos.gr και lifo.gr.