«Στηρίζουμε τη μεσαία τάξη. Η Νέα Δημοκρατία, είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης, γιατί η μεσαία τάξη ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά που στήριξε την ελληνική κοινωνία, που την έβγαλε από την κρίση, που έκανε πράξη το θαύμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Αυτή τη μεσαία τάξη εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα τη στηρίξουμε και θα την εκφράσουμε. Θα την εκφράσουμε πολιτικά», δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ένα μήνα αργότερα, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική ομιλία του κόμματος στο Θησείο, ο Μητσοτάκης υπογράμμιζε πως με τα μέτρα του προγράμματος, θέλει «να αναστηθεί η μεσαία τάξη, η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας».
Στις 3 Οκτωβρίου 2020, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε χωρίς περιστροφές το ακραίο νεοφιλελεύθερο όραμά του, τονίζοντας πως η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη.
Σε συζήτηση που είχε με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νώε Χαράρι στο Athens Democracy Forum 2020, ο Μητσοτάκης σημείωσε «… πώς εξηγείς στους ανθρώπους που θα είναι οι δουλειές όχι στο μακρινό αλλά το εγγύς μέλλον και πώς επίσης εξηγείς στους ανθρώπους ότι ένα παραδοσιακό πτυχίο πανεπιστημίου από ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ίσως δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος να κερδίσεις μια καλή ζωή», δείχνοντας προς την κατεύθυνση των τεχνικών πτυχίων, όπως υδραυλικών και ηλεκτρολόγων.
Συνεχίζοντας, δήλωσε «πρέπει να πιέσουμε τους ανθρώπους ότι είναι προς το συμφέρον τους να πάρουν αυτού του είδους την εκπαίδευση. Δεν είναι απλώς ότι εμείς προφέρουμε οικονομικά κίνητρα σε ανθρώπους για να επανεκπαιδευτούν. Αυτό ίσως δεν είναι αρκετό από μόνο του αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν ότι η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποσπάσματα του διαλόγου δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Φαίνεται πως το όραμα του κυρίου Μητσοτάκη είναι η ταξική παιδεία και η ταξική κοινωνία, αφού μας λέει εν ολίγοις πως «δεν τρέφει αυταπάτες για κοινωνία χωρίς ανισότητες». Η μόρφωση, όπως την ξέραμε πριν, που δεν συνδεόταν αναγκαστικά με την μελλοντική απασχόληση του νέου και της νέας, αλλά με την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του και τη γνώση, που απέβλεπε σε ολοκληρωμένο πολίτη, καλό είναι να την ξεχάσουμε.
Η φαρέτρα της ταξικής κοινωνίας που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκη πέρα από το κερασάκι στην τούρτα που είναι οι μελλοντικές απολαβές ενός υδραυλικού, ηλεκτρολόγου ή ενδεχομένως ψυκτικού, συμπληρώνεται απόλυτα από την ιδιωτική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων που ο «έχων», η οικογένεια των νέων και νεανίδων που έχει χρήματα μπορεί να «αγοράσει» τίτλους και πτυχία, διαιωνίζοντας την κοινωνική τους θέση και την οικογενειακή περιουσία, μαζί με γνωριμίες, τίτλους και διακρίσεις.
Με πληροφορίες από avgi.gr και left.gr.