Για τα «καυτά» θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, κατόπιν και της ανακοίνωσης του Κ. Μητσοτάκη για δωρεάν διανομή τους μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με το υψηλό κόστος που έπρεπε να επωμιστούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.
“Να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ζήσουμε με μάσκες πολλούς μήνες. Πρακτικά, δεν ήταν δυνατόν να δίνουμε κάθε μέρα μάσκα, γι’ αυτό επιλέχθηκαν πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που θα δοθούν δωρεάν μέσω της Ένωσης Δήμων“, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών και όπως αποσαφήνισε “θα εφοδιάσουμε τα παιδιά καταρχήν με δύο μάσκες και στη συνέχεια με τουλάχιστον άλλη μία. Τη Δευτέρα θα δοθούν τα χρήματα στην Κεντρική Ένωση Δήμων. Αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Υπουργό Παιδείας. Η εισήγηση των επιστημόνων είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου”.
Μόνο που τον Μάιο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Εκτός Γραμμής”΄, είχε χαρακτηρίσει “επικίνδυνες” τις υφασμάτινες μάσκες, τονίζοντας πώς “η μόνη λογική που μπορεί να έχει μία υφασμάτινη μάσκα είναι να τη φοράω για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να νοτίσει. Μέχρι, δηλαδή, από την εκπνοή μου να υγρανθεί. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η υφασμάτινη μάσκα δοκιμάστηκε στο εργαστήριο και φάνηκε ότι συγκρατεί μόλις το 3% των σωματιδίων που μπορεί να κολλήσουν έναν άνθρωπο.
Φυσικά, αυτές οι μικρές “λεπτομέρειες”, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, μιας και εν ολίγοις, πρόκειται για μια… συμβολική κίνηση, ασχέτως του αποτελέσματος που θα έχει πρακτικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε, όπως μας ενημέρωνε και η Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, ότι η μάσκα είναι προσωπικό εργαλείο. Όποιος γονέας θέλει, λοιπόν, ουσιαστική προστασία για το παιδί του, καλά θα κάνει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, μιας και η κυβέρνηση προτιμά να μένει στην επικοινωνιακή φανφάρα και όχι να περνά στην ουσία…