Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη για το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, που περιλαμβάνει παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων με… πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων, βαφτίζοντας «εργασιακή ευελιξία» το σπάσιμο του οκταώρου, θυμόμαστε μερικές από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στα χρόνια για τα εργασιακά.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μεσαιωνικές αλλαγές που φέρνει στην αγορά εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται δεκάωρη εργασία, αλλά και αύξηση απλήρωτων υπερωριών, έκανε λόγο για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Κ. Χατζηδάκης φρόντισε να ενημερώσει ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται για το… καλό μας, καθώς η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου. Θυμό, πάντως, προκαλεί και το παράδειγμα που διάλεξε ο υπουργός, φανερώνοντας ότι μάλλον δεν έχει εικόνα για τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
«Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε.
Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε το νέο νομοσχέδιο και οι κυνικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, θυμόμαστε μερικές από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στα χρόνια για τα εργασιακά, που δείχνουν ότι ουδεμία επαφή έχει με την πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες καθημερινά, που βλέπουν τον μισθό τους, που ολοένα και λιγοστεύει, να μην είναι αρκετός ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Πώς άλλωστε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πώς είναι να ζεις με μισθούς των 400 και 500 ευρώ ή ένα επίδομα, όταν ο ίδιος δεν μπορούσε να διανοηθεί ποτέ ότι θα μπορούσε να ζήσει με μισθό 800 ευρώ που για πολλούς είναι σήμερα ένα άπιαστο όνειρο;
Με πληροφορίες από efsyn.gr