Στο Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Χθες η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία Αθηνών – Καΐρου με 178 “ναι” (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής), 26 “όχι” (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) ενώ 81 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν “παρών”. Απουσίαζαν 15 βουλευτές εκ των οποίων 2 βουλευτές της ΝΔ και 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου με τις οποίες συντάσσονταν με τη θέση του κόμματός τους.
Το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς από το ΚΙΝΑΛ, που τα τελευταία χρόνια στηρίζει ανοιχτά τη ΝΔ σε όλα τα μείζονα ζητήματα, παρά τις όποιες ρητορικές διαφοροποιήσεις, δεν υπήρξε καμία απόκλιση.
Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξαιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής, των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του covid 19.
Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ απουσίαζαν για λόγους υγείας ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης και ο βουλευτής Πρεβέζης, Στέργιος Γιαννάκης, οι οποίοι είχαν ενημερώσει με επιστολές τους ότι εάν μπορούσαν να παραστούν στην ψηφοφορία, θα υπερψήφιζαν τη συμφωνία, Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν λόγω κωλύματος ή ασθενείας οι βουλευτές Λάρισας ‘Αννα Βαγενά, Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Ζουράρις, Καρδίτσας Σπ. Λάππας και Χίου Α. Μιχαηλίδης. Με επιστολές τους, οι πέντε βουλευτές ενημέρωσαν ότι εάν παρίσταντο στην ψηφοφορία θα δήλωναν “παρών”.
Η κυβίστηση Σαμαρά
Ωστόσο αυτό που έκανε εντύπωση για μία ακόμη φορά είναι η στάση του Αντώνη Σαμαρά που στα εθνικά θέματα πάντα εμφανίζεται ένθερμος οπαδός της σκληρής εθνικιστικής γραμμής. Ετσι λοιπόν μπορεί τον Ιούνιο ο Αντώνης Σαμαράς να μην σήκωνε έντομο στο σπαθί του αναφορικά με την πλήρη επήρεια των νησιών, τον Αύγουστο όμως αποφάσισε να αυτοδιαψευστεί, υπερψηφίζοντας τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, στην οποία αναγνωρίζεται μειωμένη επήρεια μέχρι και στην Κρήτη.
Ανένδοτος ήταν κατά την τελευταία του συνέντευξη στα «Νέα» ο πρώην πρωθυπουργός ως προς την πλήρη επήρεια των νησιών. «Τι ακριβώς διάλογο να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται;» είπε χαρακτηριστικά ενώ και η απάντησή του σε επόμενη ερώτηση δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει απερίφραστα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επάρκεια σε αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ. Που σημαίνει ότι ακριβώς προβλέπεται και για τη στεριά. Τελεία και παύλα».
Ο λάτρης της «ευθείας οδού» αναγκάστηκε από το «τελεία και παύλα» να συρθεί στην υπερψήφιση της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζει η Συμφωνία με την Αίγυπτο στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Κρήτη, και στην Κάρπαθο. Συνηγόρησε δε στο γεγονός ότι η Συμφωνία δεν προσεγγίζει καν τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας εκτός το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο.
Τι μεσολάβησε και ο ανυποχώρητος υπερασπιστής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εγκατέλειψε τη ρητορική της περικεφαλαίας και προσχώρησε στη λογική των συμβιβασμών; Και τη στιγμή, μάλιστα, που το πολιτικό του γόητρο έχει ήδη δεχτεί δύο ισχυρά πλήγματα λόγω του πρωθυπουργικού αδειάσματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και για την αντιπροεδρία της Κομισιόν. Πολλοί συνδέουν την θετική του ψήφο με την πορεία διερεύνησης της «σκευωρίας Novartis»….
Σε αυτήν την περίπτωση, οι εθνικές θέσεις ενός γνήσιου «μακεδονομάχου» θα μετατρέπονταν σε προϊόν πολιτικής συνδιαλλαγής…
Πηγές: left.gr, documentonews.gr