Στα όρια της πολιτικής γελοιότητας κινείται ο καιροσκοπικός ελιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιχειρεί να βάλει στο ίδιο “τσουβάλι” τη Συμφωνία για ΑΟΖ με Αίγυπτο, στην “καυτή” ζώνη του ΝΑ Αιγαίου και της Μεσογείου, με εκείνην με την Ιταλία στο “ήσυχο” Ιόνιο!
Είναι προφανής η μεθόδευση της κυβέρνησης να «πακετάρει» δυο εντελώς διαφορετικής σημασίας και ειδικών συνθηκών αλλά και απειλών συμφωνίες, ώστε να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι να πριμοδοτηθούν και να δοθεί πολιτικό αβαντάζ σε εκείνες τις φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν εδώ και μια εβδομάδα να δηλώσουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ΑΟΖ με Αίγυπτο, που αφήνει ακάλυπτο το Καστελόριζο και προσφέρει μειωμένη εως ελάχιστη επήρεια σε Ρόδο-Κάσο-Κρήτη.
Ωστόσο επισήμως η Κουμουνδούρου έχει αντιδράσει αρνητικά έναντι της συμφωνίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τη σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον-άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις» τονίζει η Κουμουνδούρου.
Επίσης επικριτικά έχει υποδεχτεί τη συμφωνία και το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι σταθερή θέση του ΚΙΝΑΛ είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο και σημειώνει ότι επιδίωξη της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία «χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας». «Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», σημειώνει το ΚΚΕ.
Καλεί την κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με «καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς» εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη.
Στη Βουλή οι συμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συμβάσεις θα συζητηθούν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις στις Επιτροπές Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια, πιθανότατα σε μια κοινή συνεδρίαση.
Τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνία με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι σήμερα, 20 Αυγούστου, εισάγονται στη Βουλή οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και η συζήτηση ξεκινά τη Δευτέρα και θα ακολουθήσει την Τετάρτη στην Ολομέλεια η ψηφοφορία.
Πηγή: thefaq.gr