“Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει τον πρώτο λόγο προχωράμε στα άμεσα έργα απομάκρυνσης των καμένων δέντρων και κατασκευής των έργων υποδομής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τη συγκράτηση των εδαφών. Αφενός για να αποτρέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αναδάσωση θα γίνει με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους”, δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια στο πλαίσιο σύσκεψης με αντικείμενο την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας.
Σήμερα βέβαια, βλέπουμε ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια και βρέθηκε ξανά απροετοίμαστη μπροστά σε μια νέα κακοκαιρία, καθώς η Εύβοια έχει κυριολεκτικά βουτηχτεί στις λάσπες. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, σήμερα στο OPEN, τα αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν στην περιοχή εδώ και έναν μήνα, όμως έχουν καλύψει μόνο το 10% του συγκεκριμένου δήμου! Μάλιστα, όπως σημείωσε, στο σημείο που έγινε η πλημμύρα χθες, δεν είχε καν ξεκινήσει η τοποθέτηση κορμοδεμάτων, ενώ σε ό, τι αφορά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως δήλωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης η πρώτη δημοπρασία ξεκίνησε… μόλις προχθές!
Και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επισημαίνει ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα καμένα της Βόρειας Εύβοιας. Με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση καταγγέλλει ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νύχτα τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, μετά τις τραγικές φωτιές το καλοκαίρι.
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι δεν έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις στα καμένα παρά το γεγονός ότι είχαν επισημανθεί στην κυβέρνηση συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες λεκάνες που θα έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης.
Με πληροφορίες από avgi.gr