Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος, μίλησε χθες στο OPEN σχετικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, μετά και τη νέα προκλητική NAVTEX που φτάνει μέχρι και τα 6,5 ναυτικά μίλια κοντά στο Καστελόριζο. Όπως δήλωσε ο κ. Φίλης, οι στόχοι της Τουρκίας και του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι δύο: «Ο πρώτος είναι να αλλάξει τους “όρους του παιχνιδιού”, εκβιάζοντας την Ελλάδα και την Ε.Ε., ώστε να εμπλουτίσει την ατζέντα και των διερευνητικών επαφών αλλά και να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι δεν αισθάνεται ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής προ δύο εβδομάδων».
Ο δεύτερος στόχος, και κυριότερος, «είναι να δημιουργήσει μία τετελεσμένη κατάσταση βάσει της οποίας δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο «ουσιαστικά αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, πράγμα που είναι και η επίσημη τουρκική θέση».
Όσον αφορά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει καλώδια και δεν πλέει απλώς στην περιοχή, αλλά πραγματοποιεί έρευνες ο κ. Φίλης ανέφερε «ότι και την προηγούμενη φορά διεξήγαγε έρευνες. Το Oruc Reis έχει κόψει ταχύτητα και προσπαθεί πάλι να κάνει σεισμικές έρευνες». Σημείωσε μάλιστα, ότι μέχρι πριν λίγο καιρό η ελληνική πλευρά θεωρούσε ενοχλητικό να πλέει το Oruc Reis σε μια απόσταση 100 – 150 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, «Αυτή τη στιγμή έχουμε το Oruc Reis στα 30 μίλια και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην του επιτρέψουμε να μπει στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί μία επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας, καθώς μέσα από μια παράνομη πράξη, η Τουρκία καθιερώνει στις συνειδήσεις στην Ελλάδα και τους εταίρους της ότι «δεν έγινε και τίποτα», παρόλο που στην πραγματικότητα η κίνηση της Τουρκίας ήδη από την έκδοση της νέας NAVTEX συνιστά μια «καθόλα παράνομη πράξη».
Σήμερα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ, κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: «Υπάρχει μία Navtex που αγγίζει τα 6,5 ναυτικά μίλια έξω από το Καστελόριζο, αυτό είναι όριο για εμάς; Το επιτρέπουμε;» . Ο κ. Πέτσας, ανέφερε επί λέξει: «Το θέμα οριοθέτησης μίας Navtex δεν έχει σημασία πόσα ναυτικά μίλια είναι μακριά από ένα νησί, εν προκειμένω από το Καστελόριζο, αλλά αν είναι παράνομη ή όχι. Εν προκειμένω έχουμε μία παράνομη τουρκική Navtex γι’αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, να αναδείξουμε αυτή την προκλητικότητα και την παραβατικότητα πάντα σε ένα πλαίσιο διεθνές το οποίο έχουμε κατοχυρώσει και το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες».
Άρα, με τη λογική της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε δια στόματος Στέλιου Πέτσα, αν το Oruc Reis έφτανε ποτέ στο… λιμάνι του Καστελόριζου, δε θα έπρεπε να μας προβληματίζει η απόσταση;