Αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκαλέσει το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα φέρει πολλές αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης. Λόγω των συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους, δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε γενικές συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις για να εκφράσουν τη γνώμη τους για το σαρωτικό και αναχρονιστικό από πολλές απόψεις νομοσχέδιο.
“Επιστροφή στο παρελθόν” φαίνεται να είναι το σλόγκαν του Υπουργείου Παιδείας για τις νέες ρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται, ενώ επανέρχονται οι «μίνι Πανελλαδικές εξετάσεις» για το Λύκειο, μέσω της Τράπεζας Θεμάτων. Ο μέσος όρος προαγωγής αυξάνεται από 9,5 σε 10, ενώ επαναφέρονται αναχρονιστικές ρυθμίσεις που είχαν καταργηθεί, όπως είναι η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια των μαθητών, οι αύξηση των ημερών αποβολής και οι αυστηροί κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων.
Φυσικά, στην πρώτη θέση της ατζέντας του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται η κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από το 2021 για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, το οποίο θα αντικατασταθεί εκ νέου από τα Λατινικά.
Προς το παρόν δεν θεσμοθετείται η προσμέτρηση των τριών τάξεων του Λυκείου και του βαθμού απολυτηρίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η βάση του «10». Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους στα πανεπιστήμια, για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2020-2021), το Υπουργείο Παιδείας αν και δεν θα μειώσει τον αριθμό των εισακτέων, ωστόσο αλλάζει ριζικά το καθεστώς των μετεγγραφών.
Ορισμένες από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο:
* Επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, όπως ίσχυε πριν από το 2017. Επαναφορά των αποβολών 3, 4 και 5 ημερών, που είχαν περιοριστεί το 2017 σε αποβολές έως 2 ημερών.
* Εισάγονται τα «παλιά» αλλά «νέα» προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς τα περισσότερα προγράμματα σπουδών «χρονολογούνται» από την εποχή Αρβανιτόπουλου (2013-2014).
* Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή.
* Στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.
* Στο Γυμνάσιο αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται μόνο τον Σεπτέμβριο.
* Στο Λύκειο επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την επόμενη σχολική χρονιά. Αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής / απόλυσης από 9,5 σε 10. Οι επαναληπτικές εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου θα γίνονται Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις τον Σεπτέμβριο.
* Αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου, εκτός από την Α’ Λυκείου που παραμένουν 8. Στη Β’ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε 7 μαθήματα (από 6) και στη Γ’ Λυκείου σε πέντε από τέσσερα που είναι σήμερα. Το επόμενο διάστημα επανέρχονται με Υπουργικές Αποφάσεις οι συντελεστές βαρύτητας στις Πανελλαδικές. Μειώνονται σε τρεις από τέσσερις οι ομάδες προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.
* Στη θεωρητική κατεύθυνση η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από τα Λατινικά (2021 – 2022). Καθιερώνεται το «κόντρα μάθημα». Οι μαθητές της Θεωρητικής πρέπει να κάνουν και Μαθηματικά και οι μαθητές της Θετικής να κάνουν και Ιστορία. Το μάθημα θα εξετάζεται «ενδοσχολικά» και δεν θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
* Αλλάζει το καθεστώς των μετεγγραφών. Καθιερώνεται βάση «ακαδημαϊκού κριτηρίου» και δεν θα εισέρχονται σε τμήματα αιτούντες μετεγγραφών που έχουν γράψει λιγότερα από 2.750 μόρια από τη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Θα προβλέπεται και δεύτερος κύκλος μετεγγραφών σε τμήματα του ίδιου πεδίου χωρίς τον παραπάνω περιορισμό. Θεσπίζονται νέα κριτήρια, όπου για παράδειγμα θα εξετάζεται ο μ.ό. των εισοδημάτων τριετίας. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και σταδιακά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
* Για τους αναπληρωτές προβλέπεται διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και ποινές διετούς / τριετούς αποκλεισμού σε όσους δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.
* Στα ΑΕΙ αλλάζει το καθεστώς διοίκησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο στις πρυτανικές εκλογές και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι φοιτητές. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών, θερινών προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων σπουδών ελληνικών – αλλοδαπών ΑΕΙ.