Οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, να μην εμφανισθεί μόνη την Πέμπτη, στη συζήτηση στη Βουλή για το χουντικής έμπνευσης και κοπής νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, φαίνεται ότι αναγκάζουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σε υποχωρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η αφαίρεση του ιδιωνύμου για όποιον συμμετέχει σε «απαγορευμένη» κινητοποίηση.
Στο μεταξύ οργανώσεις, κόμματα, συνδικάτα και επιτροπές για τα πολιτικά δικαιώματα έχουν ξεσηκωθεί και ετοιμάζονται για τον πρώτο γύρο αναμέτρησης με την κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως το νομοσχέδιο θα καταργηθεί στην πράξη.
Ήδη από το μεσημέρι, το ΠΑΜΕ προχώρησε σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σχεδιάζει νέα κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 9 Ιουλίου. Όπως τονίζει «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συμπληρώνει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού και έρχεται να απαγορεύσει κάθε κινητοποίηση μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και άλλοι μηχανισμοί καταστολής».
Επίσης, σήμερα στις 7 μ.μ., προγραμματίζεται διαδήλωση από συλλογικότητες και οργανώσεις στα Προπύλαια και αύριο Τετάρτη 8/7, συνδικάτα του δημοσίου τομέα καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή, στις 11:30 π.μ. Επίσης, την Πέμπτη 9/7, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση εργατικών σωματείων και φορέων, στις 7μ.μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα. Η «Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση», που συγκροτήθηκε από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, σημειώνει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις σημαίνουν ότι στο εξής, κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από τον λαό.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξε σφοδρή αντίδραση, με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να απευθύνει καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο», καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό».
Μετά τις αντιδράσεις αλλά και τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το πρώην κόμμα του το ΚΙΝΑΛ, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:
– Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».
– Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.
– Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.
– Τέλος, αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι παραπάνω αλλαγές θα εξασφαλίσουν τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο, καθώς οι αλλαγές της κυβέρνησης ήταν μετά από πρόταση του κόμματος της Φώφης Γεννηματά.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο νομοσχέδιο παραμένει ο ρόλος του «οργανωτή» που αναλαμβάνει και αστικές ευθύνες σε περίπτωση επεισοδίων, η υποχρέωση για τη λήψη άδειας από τις αστυνομικές αρχές για οποιαδήποτε κινητοποίηση, αλλά και οι ασάφειες υπό τις οποίες η αστυνομία μπορεί να ζητήσει πλέον, από τον αρμόδιο δικαστικό, την απαγόρευση μιας κινητοποίησης.
Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται η «Διεύθυνση Πρόληψης Βίας» στην ΕΛ.ΑΣ, ένα τμήμα που μεταξύ άλλων (ενδοοικογενειακή, έμφυλη βία κλπ) θα ασχολείται και με το «πρόβλημα» της «ριζοσπαστικοποίησης».
Με πληροφορίες από left.gr, efsyn.gr, thepressproject.gr