Από την πρώτη στιγμή, είχαμε αναδείξει τη σοβαρότητα του θέματος για τα voucher επιστημόνων, τα οποία κάθε άλλο παρά ποιοτική μάθηση και διεύρυνση των γνώσεων προσέφεραν, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το υψηλότατο κόστος του προγράμματος. Μετά από έντονες αντιδράσεις, καταγγελίες και σοκαριστικές αποκαλύψεις για τους εμπλεκόμενους φίλους και συνεργάτες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που λειτούργησαν ως μεσάζοντες με υψηλότατα κέρδη στο πρόγραμμα των voucher για τους επιστήμονες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει οριστικό τέλος στο τεράστιο αυτό φιάσκο.
Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάργηση των vouchers, έφερε ως αιτιολογία ότι “το πρόγραμμα δεν υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο επιλέχθηκε” και πως “το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα”. Παραδόξως, λίγες μόλις ημέρες πριν, ο κύριος Βρούτσης χαρακτήριζε τις αντιδράσεις των επιστημόνων και της αντιπολίτευσης “αστείες”, μιας και, όπως τόνιζε, σε περισσότερες από 10.000 σελίδες υλικού, εντοπίστηκαν μόνο 2 που είχαν μόλις 4 ορθογραφικά λάθη!
Παρά την τεράστια κατακραυγή από επιστήμονες, που ένιωσαν ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει και τους υποτιμά με το ακατάλληλο αυτό πρόγραμμα κατάρτισης, και άλλους χρήστες του διαδικτύου που ανέδειξαν τα πολλαπλά λάθη στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης με χιουμοριστικό τρόπο και παρά την άρνηση του κ. Βρούτση να αναγνωρίσει τα στραβά του προγράμματος, κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ελαφρότητα, κάνοντας λόγο για αστοχία που διορθώθηκε, καλύπτοντας έτσι τον Υπουργό Εργασίας και τον ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό το σκάνδαλο. «Διορθώθηκε μια αστοχία, το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρόνο. Όταν επισημάνθηκε αυτή η δυσλειτουργία, δεν υπήρξε αντίρρηση από την πλευρά του Υπουργείου», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η κατάργηση του προγράμματος κατάρτισης, για ακόμη μια φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή προκειμένου να εξυμνήσει τα voucher για την ποιότητά τους και τις πιστοποιημένες γνώσεις που προσφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέδειξε τους επιστήμονες, οι οποίοι βγαίνουν τελικά περισσότερο κερδισμένοι σε σχέση με τους εργαζόμενους που έλαβαν το επίδομα των 800€, μιας και διευρύνουν τις γνώσεις τους και παίρνουν 600€.
Πέραν όμως από την ακαταλληλότητα του προγράμματος και την υποτίμηση των επιστημόνων, υπάρχει μια ακόμη πιο σκοτεινή πλευρά του σκανδάλου των voucher, το οποίο επίσης είχαμε θίξει εξ αρχής, και το οποίο αφορά στους διαβόητους “μεσάζοντες”.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών: “Ο Γ. Βρούτσης και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την αρχή της διαφάνειας με τη μαγεία της ταχυδακτυλουργίας. Έτσι, άγνωστο πώς, επέλεξαν τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ένα ταχυδακτυλουργικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην επιλογή! Ειδικότερα, οι επτά πλατφόρμες δημοσιοποιήθηκαν με πλήρη αδιαφάνεια, καθώς στην απόφαση (ΑΔΑ 62ΕΓ46ΜΤΛΚ-0ΝΝ) για τη Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζονται μόνο τα URL της κάθε πλατφόρμας και όχι τα εταιρικά στοιχεία.”
Ενώ το Documento κάνει λόγο για “οικογενειακή υπόθεση” στο μοίρασμα των χρημάτων για τις πλατφόρμες, αναφέροντας ότι η στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Βρούτση, Ευγενία Παπαβασιλείου, ανήκει σε οικογένεια που κατέχει ΚΕΚ. Η οικογένεια Παπαβασιλείου, λοιπόν, με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών (κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα) που αποτελείται από δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τη λειτουργία των γνωστών πλατφορμών του προγράμματος κατάρτισης. Συγκεκριμένα η οικογένεια της Συμβούλου του Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ), είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ “Ευκλείδης”. Τα ΚΕΚ “Ευκλείδης” δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ “Μαστερ” και “Δήμητρα”, που ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάνουν το μεσάζοντα στα κονδύλια Βρούτση.
Ένα σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους, το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει κάτω από το χαλί βιαστικά, με την αιτιολογία ότι το πρόγραμμα, που μέχρι χθες εξυμνούσαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αποδείχθηκε ακατάλληλο. Τελικά, πού είναι η απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες την οποία διαβεβαίωνε με στόμφο ο κ. Βρούτσης;