Υποκριτική απεδείχθη (και) χθες η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα όπως η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Από τη μια παριστάνοντας πως αντιπαλεύει τη βία κατά των γυναικών πρόβαλλε στο κτίριο της Βουλής μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και από την άλλη, είχαμε προσαγωγές γυναικών που πραγματοποίησαν ένα συμβολικό δρώμενο στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.
Σε συλλήψεις για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας (285ΠΚ) μετατράπηκαν τελικά οι 11 από τις 15 αναίτιες προσαγωγές μελών φεμινιστικών συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος, ενώ πραγματοποιούσαν συμβολική διαμαρτυρία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Όλοι τους έλαβαν προθεσμία για να εμφανιστούν στον εισαγγελέα και αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των περιορισμών μετακίνησης που ισχύουν στην καραντίνα.
Μέχρι περίπου τις 9 το βράδυ έξω από το ΑΤ Συντάγματος, όπου προσήχθησαν οι αρχικά εννέα προσαχθέντες, ήταν παράλληλα σε εξέλιξη συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συνθήματα όπως: «Κάθε μήνα και γυναικτονία, αυτό κι αν είναι η πανδημία». Στο σημείο έσπευσαν προς ενισχύσεις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 4 το απόγευμα, ώρα για την οποία είχε απευθύνει κάλεσμα το «Μωβ», ενώ για τις 5 καλούσε στη συμβολική διαμαρτυρία η Συνέλευση 8 Μάρτη και άλλες οργανώσεις. Τότε, κι ενώ τα συγκεντρωμένα άτομα τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή εννέα ατόμων που άνοιξαν πανό.
Λίγο μετά έξω από το Public πήγαν και μέλη της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό και της Sabbat, που βλέποντας τις προσαγωγές πέταξαν τρικάκια και προσήγαγαν και αυτούς. Τα πέντε αυτά άτομα ενημερώθηκαν έπειτα από αρκετές ώρες μετά το συμβάν, γύρω στις 8 το βράδυ, πως θα μεταφερθούν στο ΑΤ Ακροπόλεως, αφού με βάση το σημείο όπου προσήχθησαν εμπίπτει στο συγκεκριμένο τμήμα η διαχείριση του περιστατικού.
Μεταξύ των προσαχθέντων είναι επίσης μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ. Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων, καθώς και ότι ο έλεγχος για τις βεβαιώσεις μετακίνησης έγινε στο ΑΤ και όχι επί τόπου.
Το γεγονός ότι η αστυνομία ζήτησε τα στοιχεία και εν συνεχεία προσήγαγε μέλη μιας εκδήλωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι απαράδεκτο και πρόκειται για απόπειρα τρομοκρατήσης σημειώνει η η Σίσσυ Βωβού.
«Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις όχι οι ολιγομελείς συναθροίσεις» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο.
«Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κρατούσαμε όλες τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Οταν ζητήσαμε από τους αστυνομικούς να μας πουν το λόγο που μας προσάγουν, δεν μας έδωσαν καμία εξήγηση. Μας οδηγούν τώρα στο τμήμα με αστυνομικά βαν, ανά τριάδες και τετράδες αφού αρχικά ήθελαν να μας στριμώξουν σε περιπολικά», καταγγέλλει στην Εφ.Συν. η Κατερίνα Γιαννιούλα, μία από τις προσαχθείσες μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών του Δημοσίου Τομέα.
Με πληροφορίες από efsyn.gr.