Μαύρα είναι τα μαντάτα και οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για τις εξελίξεις στο χώρο της απασχόλησης και των εργασιακών συνθηκών για το 2020 ενώ ΟΟΣΑ και ΣΕΒ συμφωνούν ότι η χώρα μας θα υποστεί καθίζηση στην απασχόληση και θα καταγράψει αύξηση της ανεργίας.
Πιο συγκεκριμένα το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προβλέπει μείωση των απασχολούμενων κατά 153.000 σε περίπτωση συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 8% αλλά και σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από το μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%).
Συγκεκριμένα από την ανάλυση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προκύπτουν τα εξής:
- Ο αριθμός των απασχολουμένων το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 153 χιλιάδες άτομα, εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%. Η μείωση θα περιοριστεί στα 115 χιλιάδες άτομα στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί στα 192 χιλιάδες άτομα, εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%.
- Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από το μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%).
- Σημαντική είναι η απόκλιση ως προς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Τονίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 63η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εργασιακής επισφάλειας, λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο υψηλότερος κίνδυνος εντοπίζεται σε κλάδους, όπως η εστίαση και τα καταλύματα, το εμπόριο, καθώς και οι προσωπικές και κοινωνικές υπηρεσίες.
- Το ποσοστό απασχόλησης στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,1%. Επίσης, οι κλάδοι πολύ υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα συνεισφέρουν το 20,1% των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων και το 25,9% της προστιθέμενης αξίας, όταν τα ίδια ποσοστά στην ΕΕ είναι 16,3% και 17,4%, αντίστοιχα. Η απόκλιση αυτή υποδεικνύει τις δυσανάλογες επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η υγειονομική κρίση στο συνολικό εισόδημα των πολιτών της χώρας σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της ΕΕ.
- Η μείωση του όγκου και η επιδείνωση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης – μεταξύ άλλων – αναδεικνύει τα όρια και τους περιορισμούς του αναπτυξιακού υποδείγματος της οικονομίας και το διαχρονικό έλλειμμα δέσμευσης της οικονομικής πολιτικής στην προστασία της εργασίας. Επίσης, η ανάλυση καταδεικνύει ότι ο όγκος και η ποιότητα της απασχόλησης εξακολουθούν να είναι το βασικό μέσο οικονομικής προσαρμογής.
- Η έλλειψη αναπτυξιακής επιχειρηματικής κουλτούρας και τα όρια του υφιστάμενου υποδείγματος τριτογενοποίησης της μεγέθυνσης, με υπέρμετρη έμφαση στον τουρισμό και στις υπηρεσίες χαμηλής έντασης γνώσης, καθιστούν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων μη διατηρήσιμο».
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην απασχόληση, ζητά ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο αλλά και εκδημοκρατισμό του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης.
ΟΟΣΑ: Αύξηση της ανεργίας έως και 2,3% στην Ελλάδα το 2020
Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας καθώς προβλέπει μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Employment Outlook 2020 – Worker Security and the COVID-19 Crisis) η απασχόληση στην Ελλάδα, που αυξήθηκε 2,2% το 2019 έναντι 1% στις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος μεταξύ του 3,5% και του 3,8%.
Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί από το ποιο σενάριο, το καλό ή το κακό, θα επικρατήσει. Το πρώτο υποθέτει ότι θα συνεχισθεί η υποχώρηση της έξαρσης του κορονοϊού, ενώ το δεύτερο ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα του αργότερα στο 2020.
Σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα, αυτή είχε μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2019, έναντι 0,1 μονάδας στον ΟΟΣΑ. Πλέον, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,1 έως 2,3 μονάδες. Για το 2021, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό (1% έως 1,8%), ενώ για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπει μία αύξηση από 0,3% έως 1,6%.
ΣΕΒ: Η ανεργία στο 20% το 2020
Στο ίδιο κλίμα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά εργασίας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτιμά πως η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στο 20% από 17,2% το 2019,, εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας μεταφράζεται για την τρέχουσα χρονιά σε μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα: 54.000 αυτοαπασχολούμενοι και 101.000 μισθωτοί, από τους οποίους οι 13.000 θα είναι στον τουριστικό κλάδο, ενώ επίσης οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου.
Με πληροφορίες από το tvxs.gr και την Καθημερινή.