Ανάρτηση στην οποία απηύθυνε κάλεσμα για μία “εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας” έκανε τη Δευτέρα ο κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, Ηλίας Μόσιαλος.
Μία στρατηγική, όπως έγραψε, “που δεν θα είναι ένα σύνολο αντανακλαστικών κινήσεων, ούτε η αλλαγή πολιτικής χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (μη χρήση της μάσκας στα πολυκαταστήματα με απόφαση συγκεκριμένου υπουργείου)”.
Το θέμα της ανάρτησης του κ. Μόσιαλου ετέθη ως ερώτημα στους Χαρδαλιά-Κοντοζαμάνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ωστόσο επέλεξαν να απαντήσουν πετώντας κυριολεκτικά τη “μπάλα στην εξέδρα”.
Ο μεν Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι από την πρώτη στιγμή έχουμε στρατηγική αλλά αυτό που ήθελε να τονίσει ο κύριος καθηγητής είναι η ανάγκη συστράτευσης με αυτή τη στρατηγική και το να μην αποτελεί το ζήτημα της πανδημίας θέμα αντιπαράθεσης των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων.
Ο δε Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει γιατί δείχνει ότι είχαμε στρατηγική και δεν παρεκκλίναμε από αυτήν, ενώ εκτίμησε ότι εκτός από τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του κόσμου που θεωρεί ο Ν.Χαρδαλιάς ότι εννοούσε ο Η.Μόσιαλος, “καταφέραμε με την κοινωνία να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, δουλεύουμε για αυτήν κάθε μέρα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε”.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου που σύμφωνα με Χαρδαλιά-Κοντοζαμάνη μιλάει για την ανάγκη συστράτευσης και την εμπιστοσύνη που κέρδισε η κυβέρνηση:
Χρειαζόμαστε άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μια στρατηγική που δεν θα είναι ένα σύνολο αντανακλαστικών κινήσεων, ούτε η αλλαγή πολιτικής χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (μη χρήση της μάσκας στα πολυκαταστήματα με απόφαση συγκεκριμένου υπουργείου).
Η εθνική στρατηγική προϋποθέτει τις συντονισμένες δράσεις της πολιτείας, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών.
Η στρατηγική πρέπει να βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση. Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο ιατρικό θέμα. Θα ήταν αν είχαμε αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια. Δεν έχουμε όμως ακόμη και δεν είναι σαφές το πότε θα έχουμε.
Τα εμβόλια θα πρέπει να κυκλοφορήσουν και να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους. Και δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις όσον αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων. Ούτε νομικές ρυθμίσεις που να παρακάμπτουν τις θεσπισμένες διαδικασίες έγκρισης εμβολίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.