Την Πέμπτη, 9 Απριλίου, μετά από μια πολύωρη συνδιάσκεψη, το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία για την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Μετά από το “όχι” της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά στο κορονο-ομόλογο, αποφασίσθηκε πακέτο στήριξης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τους εργαζόμενους που πλήττονται, προβλέπεται ενίσχυση 100 δισ. από την Κομισιόν. Για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται πακέτο στήριξης 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ για τα κράτη θα διατεθούν 240 δισ. του ESM, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που προκύπτουν λόγω του κορονοϊού.
Τα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως, καλούνται να μοιραστούν το ποσό των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η Γερμανία και να κατορθώσουν να στηρίξουν, όσο μπορούν με αυτά τα χρήματα, την οικονομία και τους πολίτες τους. Η Γερμανία, όμως, που από την πρώτη στιγμή επέμενε στη μη έκδοση κορονο-ομολόγων που ζητούσαν οι χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, φοβούμενη την αμοιβαιοποίηση του χρέους, φρόντισε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ακόμη και μέσα στη βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση που αναμφίβολα επιφέρει ο κορονοϊός, να κατορθώσει να βγει και πάλι νικήτρια.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της, αξίας άνω των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον μετριασμό των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Σε συνδυασμό με επιπλέον πακέτα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, για άλλα δημοσιονομικά μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, πρόσθετες δαπάνες, κοινωνική ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων, εξοπλισμό ιατρικής προστασίας, ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό κ.ά., το συνολικό ύψος των οικονομικών μέτρων που έλαβε η Γερμανία για την προστασία της οικονομίας της, παρέχουν άμεση βοήθεια και πρόσθετες εγγυήσεις αξίας άνω των 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σχετικά με τα μέτρα «εμείς ως γερμανική κυβέρνηση κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και καθετί δυνατό για να μετριάσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη διαχείριση της κρίσης». Φαίνεται, μάλλον, ότι δεν μπορούσαν κάνουν ό, τι είναι αναγκαίο και δυνατό για να μετριάσουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.