Για ακόμη μία φορά, το Βερολίνο είπε “όχι” στο κορονο-ομολόγο, που ζητούσαν οι χώρες του Νότου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Τελικά, αποφασίσθηκε πακέτο στήριξης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τους εργαζόμενους που πλήττονται, προβλέπεται ενίσχυση 100 δισ. από την Κομισιόν. Για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται πακέτο στήριξης 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ για τα κράτη θα διατεθούν 240 δισ. του ESM, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που προκύπτουν λόγω του κορονοϊού.
Και τα τρία μέτρα που αποφασίσθηκαν για τη στήριξη των κρατών-μελών, αφορούν δάνεια και όχι μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις. Τα πακέτα αυτά, όπως είναι λογικό, κάθε άλλο παρά ελκυστικά είναι για τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα, μια και αυτά τα δάνεια θα επηρεάσουν το συνολικό χρέος των χωρών και κατ΄επέκταση, το κόστος δανεισμού μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.
Η Γερμανία, λοιπόν, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες του Βορρά, παρέμειναν σταθερές στην αρχική τους στάση και, όπως όλα δείχνουν, βγήκαν ξανά κερδισμένες. Ενώ, όμως, η Γερμανία διατήρησε μια άκρως αυστηρή και αρνητική στάση απέναντι στην έκδοση κορονο-ομολόγων, ταυτόχρονα μεριμνά για την ισχυροποίηση της δικής της οικονομίας, παρέχοντας κρατικές επιχορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές γερμανικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και η γνωστή γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa και η γερμανική ταξιδιωτική εταιρία TUI.
Για όλες αυτές τις κρατικές επιχορηγήσεις, μάλιστα, δεν ενημερώνεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως όφειλε. Ενώ, λοιπόν, η Γερμανία λέει όχι στη στήριξη της οικονομίας των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, όπως είναι η Ιταλία, με την έκδοση κορονο-ομολόγων, φοβούμενη την αμοιβαιοποίηση του χρέους, παράλληλα λαμβάνει όλα τα μέτρα, ώστε η ίδια να βγει ακόμη πιο ισχυρή μετά το τέλος της πανδημίας.
Αθέμιτος ανταγωνισμός, λοιπόν, χωρίς την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι στο κορονο-ομόλογο και ναι στα δάνεια για τα πληττόμενα κράτη μέλη από τη Γερμανία. Το τέλος του κορονοϊού μόνο θα δείξει ποια είναι τα αποτελέσματα του σχεδίου της Γερμανίας, πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία των κρατών-μελών από έναν ακόμη δανεισμό και με ποιον τρόπο η παγκόσμια πανδημία και η οικονομική κρίση που ακολουθεί, θα λειτουργήσουν προς όφελός της.