Το «Κίνημα της Σαρδέλας», le Sardine στα ιταλικά, είναι η απάντηση των νέων κατά του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι. Στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, σαν σαρδέλες. Μόνοι τους είναι μικροί και αδύναμοι αλλά ενωμένοι μαζί, γίνονται μια μεγάλη, δυνατή γροθιά ενάντια στη μισαλλοδοξία, τον φασισμό και την ξενοφοβία και στους εκπροσώπους τους.
Έτσι, αντί τα μικρά ψαράκια να τρέξουν να κρυφτούν όταν εμφανίζεται ο καρχαρίας, οι Σαρδέλες τον ακολουθούν, υψώνουν το ανάστημά τους και με μια φωνή ενωμένη, τραγουδούν το παρτιζάνικο τραγούδι “Bella Ciao”.
Με πολύχρωμες χάρτινες σαρδέλες ανά χείρας, νέοι από όλες τις γωνιές της Ιταλίας διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον Σαλβίνι και τη… δυσοίωνη υπόσχεσή του να «απελευθερώσει την Εμίλια Ρομάνια από την Αριστερά», η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
Στις 30 Νοεμβρίου 2019, περισσότεροι από 40.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στη Φλωρεντία και τραγούδησαν τον αντιφασιστικό ύμνο “Bella Ciao”, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Σαλβίνι, ότι η ρητορική του δεν θα περάσει. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες του κινήματος θα συνεχίσουν και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων και η Ρώμη, όπου αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο πλήθος πολιτών.
Δείτε τη δημοσίευση στο fb: https://www.facebook.com/oPoligrafos/videos/571885400290813/