Κρίσιμης σημασίας αξιολογείται η συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιείται σήμερα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τη διαφωνία της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας σχετικά με την πρόταση των εννέα κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την έκδοση κορονο-ομολόγων, όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθεί και σήμερα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για την ενεργοποίηση του ταμείου στήριξης του ΕSM, ώστε να ενισχυθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κορονοϊού.
Όσον αφορά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παρατηρείται μια στροφή, σύμφωνα και με τα όσα λέχθηκαν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση έθετε στο τραπέζι την πρόταση έκδοσης κορονο-ομολόγου. Μετά, όμως, από την αντίθεση της Γερμανίας και των τριών κρατών-μελών, φαίνεται ότι αποφάσισε να μην επιμείνει περαιτέρω και να συμβιβαστεί, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας, αντιπροτείνοντας έναν… κοινό μηχανισμό για τον δανεισμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. με χαμηλό κόστος, μια πρόταση η οποία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την πρόταση που ήδη είχε θέσει στο τραπέζι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κύριος Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ένα λογικό χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί. Αν θα είναι ο μηχανισμός του ομολόγου ή θα είναι ένας μηχανισμός, όπως, για παράδειγμα, δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μετά διανομή στα κράτη-μέλη, είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι ημέρες».
Αναμένουμε σύντομα, λοιπόν, τα πορίσματα από το Eurogroup για την πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής πανδημίας του κορονοϊού, στην οποία θα καταλήξουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.